Danske bønder: – Vi må akseptere resistente bakterier

Danske bønder mener forbrukerne er nødt til å akseptere risikoen fra antibiotikaresistente bakterier.

Publisert 15. sep. 2014 kl. 06.07
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 147 ord
– Vi skjønner godt at folk er bekymret. Men det er ikke realistisk å fjerne bakterien fra dansk svineproduksjon, sier Claus Fertin til Nationen. Han er direktør ved vitenskapssenteret for svineproduksjon i den danske bransjeorgnaissasjonen Landbrug og Fødevare (L & F).Selv om Danmarks landbruksminister Dan Jørgensen i august besluttet å teste alle de 26 avlsgrisebesetningene for den multiresistente bakterien MRSA CC398, mener han at omfattende saneringer, med avliving av hele besetninger, ikke kan stoppe den multiresistente svinebakterien. Slike saneringer blir gjennomført i Norge.– Jeg vet det kan høres kynisk ut og vanskelig å forstå. Men vi vet simpelthen ikke nok om bakterien og hvordan vi blir kvitt den. Vi vet bare at den kommer igjen og tar alle dyrene, sier han.Det ble importert 2.600 tonn dansk svinekjøtt til Norge i fjor. Tidligere har professor i samfunnsmedisin ved NTNU, Steinar Westin, foreslått stans i importen av slikt kjøtt.