Flere butikkansatte går ut i streik

61 medlemmer i Handel og Kontor tas ut i streik denne uka fordi de mener NHO ikke vil gi kvinnelige ansatte samme lønnsgaranti som sine mannlige kolleger.

matvarer_butikk.jpg
Næringsliv

– Jeg er forundret over at NHO velger å gamble med medlemsbedriftene sine på et prinsipp de allerede har landet med Transportarbeiderforbundet, sier forbundsleder Trine Lise Sundnes.Lørdag gikk 205 HK-medlemmer i til sammen 48 butikker ut i streik etter at meklingen med NHO strandet. Onsdag og torsdag tas ytterligere 61 personer i sju virksomheter ut i streik.Sundnes sier det eneste HK krever er den samme garantien som gutta fikk.– Vi vil altså ha det samme lønnsløftet for kvinner som for menn innen handelen.– Det er som å si til damene; Vi trenger arbeidskraften deres, men lønnsutviklingen, den får dere ikke. Litt av et signal å sende i 2014, sier HK-lederen.Transportarbeiderforbundet fikk en garanti om at lønningene blir løftet gradvis over flere år, av hensyn til bedriftene og deres behov for å tilpasse seg. HK sier de ikke har ikke krevd noe annet enn den samme opptrappingen for deres kvinnerike medlemsgrupper.Ingen av bedriftene som tas ut i streik onsdag og torsdag, er medlemmer i Virke, Samfo eller NHO, men tas ut fordi hovedavtalen krever det. Det skal nemlig ikke lønne seg for bedrifter å være uorganisert, ifølge Handel og Kontor.