Folkehelseinstituttet stiller seg ikke bak kyllingråd

Folkehelseinstituttet støtter foreløpig ikke en av sine egne forskeres råd om å risikomerke norsk kylling på grunn av antibiotikaresistente bakterier.

Publisert 12. sep. 2014 kl. 06.19
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 158 ord
Foto: Scanpix
32 prosent av alle kyllingfileter som selges i butikken, var smittet med den antibiotikaresistente bakterien ESBL i 2012, viser en rapport om antibitoikaresistens bestilt av regjeringen. Året før var 43 prosent av all slaktekylling smittet med ESBL.Forsker Marianne Sunde ved Veterninærinstituttet og Folkehelseinstituttet (FHI) sa torsdag til Nationen at norske myndigheter må vurdere å merke kylling som et risikoprodukt.FHI understreker imidlertid i en pressemelding at helsemyndighetene foreløpig ikke har tilstrekkelig kunnskap til å gi konkrete råd om slik risikomerking.På sikt frykter FHI at mange mennesker kan bli bærere av resistente bakterier, og dermed kan risikoen for infeksjoner med bakterier som er vanskelig å behandle med antibiotika, øke.FHI har foreløpig ikke påvist økt forekomst av infeksjoner med bakterier av samme type som kylling i befolkningen, men en rekke forskningsprosjekter for å undersøke risikoen ved resistente bakterier i fjørfekjøtt er i gang. Dersom denne forskningen skulle avdekke en helserisko, vil FHI vurdere risikomerking etterfulgt av helseråd om god kjøkkenhygiene. (©NTB)