Innkjøpere gjør en for god jobb?

Norske innkjøpere gjør en så god jobb når de forhandler pris at leverandørene og arbeidstakerne i lavkostland får svi.

Kina industri Foto: Reuters video
Næringsliv

De dårlige arbeids- og lønnsvilkårene for arbeidere i lavkostland skyldes i stor grad at innkjøpere presser prisen ned. Det viser tilbakemeldinger til Initiativ for etisk handel (IEH).Flere ganger har det blitt avdekket at norske virksomheter har kjøpt varer fra virksomheter som har brukt barnearbeidere og som gir sine ansatte elendige arbeidsvilkår.En ny undersøkelse viser at bedriftenes innkjøpere i stor grad er med på å gjøre situasjonen vanskelig for disse arbeiderne, skriver Dagsavisen.Det er tilbakemeldinger til IEH fra nærmere 1.500 produsenter i Kina, India og Vietnam som viser at arbeidere i lavkostland må svi når norske virksomheter vil spare penger.– Problemet er først og fremst manglende forståelse blant innkjøpere for hvilke konsekvenser det får når de pruter på prisen, krever korte leveringstider og foretar hyppige ordreendringer, sier rådgiver Katrine Karlsen i IEH.De lave prisene tvinger fabrikkene til å måtte betale ulovlig lave lønninger og gjør at de ansatte må jobbe lengre arbeidsdager og mer overtid.Nå lanserer IEH en ny guide til norske innkjøpere som skal gjøre det lettere å forstå konsekvensene av sin forretningspraksis.– Voksende forståelse i mange norske virksomheter av betydningen av å opptre etisk, vil også kunne gjøre forholdene bedre for arbeidere i lavkostland på sikt, mener Karlsen. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv