Utvalg vil lokke norske skip hjem

For å få flere skip til å seile under norsk flagg må reglene for å være registrert i Norge mykes opp, mener et utvalg som mandag la fram sin rapport for næringsminister Monica Mæland (H).

Monica Mæland. Foto: Scanpix
Næringsliv

Utvalget går også inn for å fjerne taket i nettolønnsordningen, som er en kompensasjon til rederier som bruker norsk mannskap på konkurranseutsatt fart i norsk farvann.Utvalget vil endre reglene for skip registrert i Norsk internasjonalt skipsregister (NIS). Disse kan i dag ikke ta last eller passasjerer mellom norske havner.Skipene som opererer hovedsakelig langs norskekysten og på norsk sokkel, må enten være registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR), som forutsetter at de ansatte får norske lønns- og arbeidsvilkår, eller i andre lands registre. Dette har ført til at stadig flere av disse skipene er registrert i utlandet.Mæland opplyser at utvalgets rapport vil være en sentral del av regjeringens arbeid med en ny maritim strategi, som skal legges fram neste år. (©NTB)