Merkel tok oppgjør med ytre høyre

Tysklands statsminister Angela Merkel tok et krast oppgjør med rasisme og fremmedhat i sin nyttårstale.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel. Foto: Scanpix
Næringsliv

Merkel rettet en anklagende pekefinger mot politiske ledere på ytre høyre fløy, som hevder å snakke på vegne av folk flest.– Det de egentlig mener er at andre folk ikke hører hjemme her på grunn av sin hudfarge og religion, sa Merkel.– Så la meg si til alle de som deltar i slike demonstrasjoner: Ikke hør på hva de sier, for hjertene deres er for det meste fylt av fordommer, kulde og til og med hat, fortsatte hun.En gruppe som kaller seg Patriotiske europeere mot islamisering av Vesten (Pegida) har de siste månedene holdt ukentlige demonstrasjoner i Dresden, der de har kommet med harde utfall mot muslimer og flyktninger.Opposisjonspartiet De grønne ga ros til Merkel etter nyttårstalen, som derimot ble dårlig mottatt hos det høyrepopulistiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD).– Hun fordømmer folk hun ikke engang kjenner, sa en av partiets frontfigurer, Alexander Gauland.Flere ledende AfD-politikere har åpent støttet Pegidas demonstrasjoner i Dresden, som på det meste har samlet over 17.000 mennesker. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv