Enighet med Iran om hovedpunkter for atomavtalen

EU og USAs sanksjoner mot Iran vil avvikles når landet har implementert alle hovedpunktene i atomavtalen, opplyser Irans utenriksminister Javad Zarif.

Næringsliv

– Iran kan da igjen ta del i det internasjonale oljemarkedet, sier utenriksministeren. EUs utenrikssjef Federica Mogherini og Irans utenriksminister holdt en felles pressekonferanse torsdag der de orienterte om resultatet av atomforhandlingene. Enigheten i Lausanne gir grunnlag for en framtidig omfattende atomavtale mellom Iran og de fem faste medlemmene i sikkerhetsrådet, samt Tyskland (5+1-gruppen) som skal sluttføres 30. juni. FNs sikkerhetsråd skal gi sin tilslutning til den endelige avtalen. Mogherini sa blant annet at det er enighet om at man i internasjonalt fellesskap skal bistå Iran i å omorganisere og bygge en modernisert tungtvannsreaktor i Arak. Det skal heller ikke lenger anrikes atommateriale ved anlegget ved Fordow. Irans utenriksminister Zarif opplyser at alle sanksjoner som er vedtatt av FNs sikkerhetsråd vil bli avviklet når den endelige avtalen er på plass. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv