- Iran-avtale kan bli lukrativ for næringslivet

Atomavtalen med Iran kan bety milliardinntekter for både iransk og vestlig næringsliv, mener analytikere.

Næringsliv

Ramin Rabii, lederen av det iranske investeringsselskapet Turquoise Partners, ropte av glede da avtalen om Irans atomprogram omsider var et faktum torsdag.– Vi har forberedt oss på dette i ti år, sier Rabii, som allerede fredag var i kontakt med en rekke forretningskolleger for å diskutere avtalen. Selskapet hans håndterer aksjer og verdier for i alt 1,6 milliarder kroner, men har lenge slitt under effektene av det vestlige sanksjonsregimet: ustabil økonomisk vekst, høy inflasjon, internasjonale bankrestriksjoner og mangel på hard valuta.Iran vil trolig være den største økonomien som blir tatt inn igjen i den globale varmen siden Sovjetunionens fall på 1990-tallet, ifølge Reuters. Nå kan landet stå foran en økonomisk oppgang på milliarder av dollar, som kan komme både iransk og utenlandsk næringsliv til gode.– Iran og enkelte store, vestlige investorer har allerede startet sonderinger på områder som olje og biler, sier den iranskfødte økonomen Mehrdad Emadi fra det London-baserte konsulentfirmaet Betamatrix.– Dette kommer til å skyte fart nå, sier han.Han anslår at den iranske økonomien vil vokse med så mye som 2 prosentpoeng til over 5 prosent i året etter at atomavtalen er undertegnet, og videre til 7-8 prosent halvannet år etter.Irans handel med EU, som utgjorde totalt 7,6 milliarder euro i fjor, kan bli mer enn 50-doblet til over 400 milliarder, spår Emadi.(©NTB)

Nyheter
Næringsliv