Trygve Hegnar: Skavlan på hodet

Kringkastingsrådet har fått mer enn 3.000 klager på NRKs fredagsprogram Skavlan, et program som sist fredag ble sett av 1,1 millioner nordmenn.

Foto: Finansavisen
Næringsliv

Klagene er i hovedsak begrunnet med måten programleder Fredrik Skavlan intervjuet den sykemeldte partileder Jimmie Åkesson i Sverigedemokratene på, partiet som fikk en oppslutning på 13 prosent ved siste riksdagsvalg.Mange ting er satt på hodet. Klagene skal behandles av Kringkastingsrådet den 23. april, men flere av rådsmedlemmene deltar allerede i den offentlige debatten om saken. Det er en underlig form for klagebehandling.Skavlan selv mener han har fått kritikk fordi han var kritisk i programmet, og tidligere generalsekretær i Presseforbundet, Edgar Kokkvold, sier at «du får aldri meg til å kritisere en journalist for å stille kritiske spørsmål. Det er jobben hans. Det er en forutsetning for at demokratiet skal fungere».Selvfølgelig.Haken her er at «Skavlan» har vært et kose-program uten kritiske spørsmål. Den typiske gjesten er en kjendisforfatter som får promovert sin bok, mens Skavlan har en hyggelig gjest. Det er fraværet av kritiske spørsmål som har vært hoved-problemet.Skavlans tabbe var at han stilte dårlige spørsmål på en repeterende og amatørmessig måte.Selv Marie Simonsen i Dagbladet skriver at «avbrytelsene var mange, noen av eksemplene gamle og overgangen fra psykeprat til revolver var brå».Partileder Åkesson ble konfrontert med tidligere partimedlemmers tvilsomme og støtende uttalelser, og Skavlan overså helt at de tidligere partimedlemmene var ekskludert eller utestengt nettopp på grunn av uttalelsene. Det var derfor ikke nødvendig å gjenta spørsmålene til det kjedsommelige, og klart usaklig av Skavlan å presisere at han selv var provosert eller irritert over de siterte uttalelser.Men det var nok slik Kokkvold oppsummerte det: «Han (Skavlan) hadde bestemt seg for å ta ham».Programmet var derfor hverken god journalistikk, god underholdning eller god folkeopplysning.Fredrik Skavlan og hans stab får også kritikk for at den sykemeldte partileder Jimmie Åkesson i det hele tatt ble invitert, men det er en urimelig kritikk. Selv sykemeldt, men på vei tilbake i politikken, kunne Åkesson sagt nei, og han burde selvfølgelig forutsett at spørsmål om politikk og partimedlemmers holdninger ville komme. Regnet han ikke med å tåle det, skulle han ikke stilt opp.Problemet er at Fredrik Skavlan ikke forstår kritikken. Han sier at «jeg forstår ikke hva vi skal gi en beklagelse for. Vi stilte helt legitime spørsmål, både om hans helse og at han skal tilbake til rollen som partileder».Men Skavlan skulle ta Åkesson. Og han likte ikke svarene. Det er problemet.For seerne som er vant til koseprat og lanseringsfremstøt for bøker eller musikk hos Skavlan, ble overgangen for stor.Vi som mener at de kritiske spørsmålene selvfølgelig har sin plass, og at maktmenneskene skal utfordres, ser gjerne at Fredrik Skavlan dreier sitt underholdningsprogram i den mer politiske retning.Det utelukker ikke vanlig dannelse og redelighet. Overgangen fra psykeprat til revolver ble for brå.I den grad Fredrik Skavlan gleder seg over kritikken, kan han glede seg over at man i svenske medier er mest kritisk til at Åkesson slapp til i det (normalt) hyggelige programmet.Dette var Trygve Hegnars leder i Finansavisen 1. april 2015

Nyheter
Næringsliv