Analytiker: Avtalen er dårlig nytt for norsk sokkel

Oljeprisen sank med en gang det var klart at det var enighet om en atomavtale med Iran. Oljeanalytiker Thina Saltvedt sier avtalen er dårlig nytt for oljeutvinning på norsk sokkel.

Foto: Finansavisen

– Det er gledelig, en historisk dag, at det endelig er en atomavtale med Iran etter to års forhandlinger, men det betyr også at det blir mer og billigere olje på markedet, og det er ikke gode nyheter for produksjon av norsk olje, sier Saltvedt til NTB.Hun forklarer at Iran har 70 til 75 millioner fat olje liggende på lager på skip, klar til å eksporteres til verdens oljemarked så snart sanksjonene er opphevet.– Det er halvparten av verdens daglige oljeforbruk, så det er et stort og viktig bidrag, sier hun.Det vil likevel ta tid før Irans oljeproduksjon er tilbake på gamle høyder.– Først må sanksjonene oppheves, i EU, FN, USA, og det er ennå ikke klart hva Senatet mener. Avtalen trer i kraft neste år, så det blir først mot slutten av 2016 at iransk oljeproduksjon er på fullt nivå igjen, sier hun.Mer og billigere olje på markedet betyr at det blir mindre lønnsomt med dyr oljeproduksjon, som skiferolje i USA, tjæresand i Canada, og det blir en utfordring for produksjon av olje på norsk sokkel.På den annen side vil Iran trenge ekspertise og tilknytning til internasjonal oljeindustri for å bygge opp igjen sin produksjon, og iranerne har i det siste året sittet i møter med oljeprodusenter fra utlandet.– Så om avtalen er en utfordring for oljeproduksjon i Norge, åpner den muligheter for norsk olje internasjonalt. Statoil har jo vært inne i Iran før, sier Saltvedt.