Hadde en plan B for et gresk betalingssystem

Hellas' tidligere finansminister Yanis Varoufakis innrømmer at han planla for et parallelt betalingssystem, men ikke at målet var å ta Hellas ut av euroen.

Finansminister Yanis Varoufakis Hellas AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Næringsliv

Avisen Kathimerini har offentliggjort deler av et telefonmøte der Varoufakis deltok i sommer etter at han hadde gått av som finansminister. Der redegjør han for hvordan han satte sammen en gruppe på fem til å jobbe med et parallelt betalingssystem basert på statlige gjeldsbrev.Dette blir kalt Varoufakis' plan B og innebar at offentlige gjeldsbrev skulle fungere som betalingsmiddel mellom tredjeparter og staten i tilfelle bankene måtte stenge. Det ville også gjøre det mulig å bytte til drakme «på et øyeblikks varsel».Varoufakis bekrefter overfor The Telegraph at han hyret en ekspert til å hacke seg inn i skatteetaten for å få tak i informasjon som trengtes for å opprette systemet. Skjulte metoder måtte til fordi etaten ble overvåket av de internasjonale långiverne i EU og IMF, sier han.Han sier videre han hadde statsminister Alexis Tsipras' velsignelse til å undersøke mulighetene, men han fikk ikke den endelig godkjenningen til iverksetting.– Med tiden innså han at det var for vanskelig. Jeg vet ikke når han traff den avgjørelsen, sier Varoufakis til Telegraph.Flere partier i Hellas ber nå om en forklaring fra regjeringen.

Nyheter
Næringsliv