Hellas-avtale sjokkerte DNBs sjeføkonom

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets ble tatt ordentlig på sengen mandag.

Sjeføkonom Øystein Dørum - Foto: Scanpix

- Eurotoppmøtet har nådd en enstemmig enighet. Alle er klare til å gå for et program for Hellas, skrev EU-president Donald Tusk på Twitter mandag morgen .Twitter-meldingen tok sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets ordentlig på sengen.- Etter å ha forhandlet hele helgen, og natten gjennom til i dag, var det i morgentimene tilsynelatende helt åpenbart at partene sto meget langt fra hverandre, skriver han i en oppdatering mandag.Dørum viser til at kreditorene ville ha rask ratifisering, 50 milliarder euro plassert i fond som sikkerhet og IMF med på laget - forslag som Hellas avviste.- Derfor kom det som et realt sjokk da EU noen minutter før klokken 09:00 i dag kunngjorde enighet med Hellas og tillyste pressekonferanse, fortsetter han.Donald Tusk på twitterKnallharde reformer Innholdet i avtalen er ikke umiddelbart klart, men grekerne ventes å gå med på flere harde reformkrav.Trolig må regjeringen, med statsminister Alexis Tsipras i spissen, vedta de første reformene om blant annet moms og pensjon allerede onsdag.Den samme Tsipras innrømmer overfor Reuters at avtalen er vanskelig, men at den holder Hellas i eurosonen. - Vi har unngått ønskene om å flytte statlige aktiva utenlands. Vi har unngått økonomisk kvelning og bankkollaps, sier han.Ifølge Tsipras vil byrdene fra avtalen bli fordelt basert på sosial rettferdighet.- De som ikke betalte i løpet av krisen, vil betale denne gang, legger han til overfor nyhetsbyrået.- Mye arbeid gjenstår Enigheten er uansett i tråd med DNB-sjeføkonom Dørums forventninger.Gangen videre er at den greske nasjonalforsamlingen skal ratifisere avtalen tirsdag eller onsdag. Eurogruppen skal møtes, i tillegg til at de øvrige parlamentene skal godkjenne avtalen.- Det gjenstår derfor mye arbeid før dette er i mål, fortsetter Dørum.I lys av dette, vil Den europeiske sentralbanken (ECB) ifølge sjeføkonomen ganske sikkert stille opp med nødvendig likviditet til den greske banksektoren.- I tillegg vil en ganske snart måtte diskutere et midlertidig nødlån for å håndtere snarlige låneforfall, blant annet de 3,5 milliarder euroene i forfall til ECB 20. juli, avslutter Dørum.