Mener McKinsey rømmer norsk skatt

NHH-professor mener internasjonale konsulentselskaper har stor interesse av å fordele inntekter og kostnader mellom land for å slippe å skatte til land med høyt kostnadsnivå.

Finansavisen
Næringsliv

Eksperter mener konsulentgiganten McKinsey sender overskudd ut av landet for å slippe norsk skattenivå. NHH-professor Guttorm Schjelderup tror det er nesten umulig å bli kvitt skatteflukt i bransjen, skriver Dagens Næringsliv.Ifølge avisen har den norske delen av konsulentselskapet McKinsey & Company har gått med underskudd i tre år. Inntektene, skapt av noen av bransjens best betalte konsulenter, skattlegges nemlig ikke alltid i Norge, selv om virksomheten her til lands egentlig bidrar positivt til McKinseys samlede overskudd.Administrerende partner Ole Jørgen Vetvik forklarer det norske underskuddet delvis med at konsulentene jobber både i Norge og utlandet.Schjelderup mener internasjonale konsulentselskaper har stor interesse av å fordele inntekter og kostnader mellom land for å slippe å skatte til land med høyt kostnadsnivå.- Hvis et flernasjonalt selskap taper penger over mange år, kan det skyldes overskuddsflytting. Skatteetaten bør følge slike selskaper tett, for å se hva årsaken er, sier han til DN, men påpeker at det ikke betyr at McKinsey har gjort noe galt,ettersom dagens skattesystem åpner for en omfattende fakturering mellom landene.

Nyheter
Næringsliv