Morgan Stanley: Vale-grep kan senke jernmalmprisen

Morgan Stanley mener verdens største jernmalmprodusent kan presse rekordlave priser enda lavere.

BHP Billiton, Newman, Western Australia

Verdens største jernmalmprodusent, brasilianske Vale, varslet mandag produksjonskutt på 25 millioner tonn fra og med denne måneden.Samtidig holdes guidingen for helåret 2015 på 340 millioner tonn, melder Bloomberg, og viser til selskapets produksjonsoppdatering sluppet mandag ettermiddag norsk tid.- Beslutningen er en anerkjennelse av at markedet er overforsynt i år, og trolig vil være det også i 2016, sier Vale-direktør Peter Poppinga.- Kan gi prisfallMorgan Stanley skriver ifølge nyhetsbyrået i en rapport at dette ikke vil gi høyere jernmalmpriser på kort sikt - det kan til og med få motsatt effekt.Analytikerne viser til at endringene Vale gjør ikke vil redusere tilbudet, ettersom de vil sende jernmalm med lavere innhold av silisiumdioksid til eksportmarkedet.- Dette er gode nyheter for markedet. Vi trenger fortsatt noen gode nyheter fra stålsiden for å få fart på jernmalmprisene igjen, sier jernmalmdirektør Caue Araujo i det australske analyseselskapet AME Group til Bloomberg.Les også: Jernmalmpriser kollapser - et dårlig tegn for KinaKina stagnererSelv om etterspørselen i Kina har stagnert, har også Vales australske konkurrenter, Rio Tinto og BHP Billiton, økt sin lavkostproduksjon og dermed forverret ubalansen i markedet.Jernmalmprisene har ifølge nyhetsbyrået falt til et såkalt nytt normalnivå, som ifølge Rio Tinto kan vedvare til og med 2020.Jernmalm for september-levering falt i går 0,5 prosent til 46,75 dollar per tonn på råvarebørsen i New York.Samtidig viste tall fra kinesiske myndigheter mandag at jernmalmimporten falt i 1. halvår i år, sammenlignet med samme periode i fjor.