En hel årsklasse med ørretyngel er i faresonen

Mye snø og is i fjellet gjør at årets ørretyngel står i fare for å dø ut. En årsklasse betyr ikke så mye, sier professor, som håper det likevel er snakk om et engangstilfelle.

Foto: Kyrre Lien / SCANPIX.
Næringsliv

– Jeg har aldri sett så mye snø og is i slutten av juli. Årsaken er at det har vært lave temperaturer i mai, juni og store deler av juli. Det gir svært dårlige gyteforhold og lite mat til ørreten., sier professor Reidar Borgstrøm til NRK om forholdene i fjellet.Professoren ved Norges miljø- og biotekniske universitet har undersøkt vann på Hardangervidda i 30 år og kaller funnene fra juli i år oppsiktsvekkende. Det kjølige vår- og sommerværet går hardt ut over ørretyngelen– I vann på rundt 1.200 meters høyde blir det ingen vekst i år, og bestandene dør i løpet av vinteren, sier Borgstrøm.Selv om Borgstrøm sier det ikke har så stor betydning om en årsklasse med yngel blir borte, håper han situasjonen ikke gjentar seg til neste år. (©NTB)

Nyheter
Næringsliv