Fullt opprør i McDonald’s Norge

Franchisetagere i Bergen og Trondheim krever erstatning av McDonald’s.

Én uke er satt av til å behandle rettssaken mellom McDonald’s og to franchisetagere i slutten av oktober. Berammingslistene viser at striden står om «erstatning for tap som er påført franchisetagere», skriver Finansavisen i dag.Franchisetagernes advokat, Sigurd Knudtzon, ønsker ikke å utype konflikten. - Jeg har ingen kommentar, sier Knudtzon til Finansavisen.En ringerunde som ble foretatt ved juletider i fjor, antydet at flere franchisetagere var misfornøyd med konstnadsfordelingen i McDonald’s-systemet. De hevdet ledelsen sentralt «dytter» kostnader over på dem.Kommunikasjonsdirektør Erik Lødding i McDonald’s skriver i en epost til Finansavisen at «det er leit at denne situasjonen har oppstått».Les også: Sunnmøringen har tapt penger én gang siden 1976Regnskapstallene til de cirka 20 franchisetagerne, viser at det er vanskelig å tjene penger på å drive McDonald’s-restauranter i Norge. Av totalt 20 selskaper gikk ni med underskudd i 2014.Heller ikke McDonald’s egeneide restauranter er lønnsomme. I fjor endte de 17 restaurantene, som drives via datterselskapet Zero Five, opp med et underskudd på 21,9 millioner kroner. Ifølge Finansavisen har selskapet tapt drøyt 60 millioner kroner siden 2010.Samtidig går konsernet, McDonald’s Norge, med overskudd hvert år.Partene møtes i retten 26. oktober. Bak søksmålet står selskapene Carpe Diem Invest og Sito. Førstnevnte driver restaurant i Bergen, og sistnevnte i Trondheim.