Har ikke vurdert å sprenge Veslemannen

Det er ikke tatt noen ny vurdering om det er aktuelt å sprenge fjellpartiet Veslemannen, opplyser ordføreren i Rauma.

Aldri før har det vært registrert så store bevegelser i Veslemannen i Romsdal som natt til søndag.– Temaet har hele tiden vært at fjellet er i bevegelse. Slik situasjonen er nå vil vi ikke ta noen vurdering på dette, sier ordfører Lars Olav Hustad i Rauma kommune til VG.Fjellpartiet Veslemannen er en liten del av det ustabile fjellet Mannen.Stor usikkerhetAvdelingsdirektør i NVEs skred- og vassdragsavdeling, Anne Britt Leifseth, sier til VG at metoder for å fjerne Veslemannen ble vurdert etter at det ble registrert bevegelse i fjellet i fjor høst.– Utfordringen med disse metodene er mulige utilsiktede konsekvenser som vi ikke har oversikt over, som faren for å skape nye ustabile partier. Usikkerheten er stor – vi vet ikke konsekvensene, sier Leifseth.Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) opplyste i en pressemelding søndag kveld at bevegelsen i øvre del av Veslemannen avtok noe i løpet av dagen. Fordi det fortsatt er relativt store bevegelser i fjellet, er farenivået fremdeles rødt.Beveger seg uliktDe siste målingene viser at Veslemannen beveger seg med en hastighet på 3,4 centimeter i døgnet. I nedre del har hastigheten vær relativt lav, bare 2 millimeter i døgnet.– På bakgrunn av de store forskjellene mellom øvre og nedre deler, antar en at øvre del kan rase ut uten at resten går. Et slikt skred vil ikke kunne rekke ned til bebyggelse eller jernbanelinje, skriver NVE på sin nettside.Usikkerheten er knyttet til hva som vil skje med resten av fjellpartiet når øvre del har gått, og om det vil gå et større skred, sier NVEs sjefgeolog Lars Harald Blikra.Han sier steinmassene som vil komme fra den øvre delen av Veslemannen trolig ikke omfatter mer enn 10-20.000 kubikkmeter masse.– Slik vi anser situasjonen nå, så er det størst sannsynlighet for at vi får et lite skred først, sa Blikra søndag.Ny oppdateringNVE har varslet en ny oppdatering om situasjonen klokken ni mandag. Politiet i Nordmøre og Romsdal opplyser mandag morgen til NTB at de ikke har fått noen meldinger fra fjellområdet i løpet av natten.Ni personer er evakuert fra området nedenfor det ustabile fjellpartiet. Politiet og Sivilforsvaret holder vakt for å hindre folk i å ta seg inn i området.Også i oktober i fjor ble beboerne i området evakuert. Da var det frykt for at det store raset skulle skje som følge av stor bevegelse i fjellpartiet. Flere ganger varslet geologene da at raset bare var noen timer unna, men bevegelsene i fjellet roet seg imidlertid ned.Raumabanen mellom Åndalsnes og Dombås er stengt som følge av situasjonen. (©NTB)