Kina maner til ansvarlighet overfor Nord-Korea

Kina ber alle partene i atomsamtalene med Nord-Korea innta en ansvarlig holdning og ikke gjøre noe som forverrer den spente situasjonen.

Kina vil gjenoppta de strandede forhandlingene.Denne uken gjorde Nord-Korea det kjent at landet planlegger å skyte opp en langdistanserakett det sier er en del av landets romprogram. Landet sier også at det jobber med å forbedre atomvåpenarsenalet sitt.Det er ventet at en oppgradert ballistisk langdistanserakett blir skutt opp, i strid med internasjonale sanksjoner, i forbindelse med at det statsbærende arbeiderpartiet feirer 70-årsjubileum 10. oktober.– Vi ber alle parter innta en ansvarsfull holdning overfor den koreanske halvøya og Nordøst-Asia og aldri mer gjøre noe som kan føre til spenninger i regionen, sier Kinas utenriksminister Wang Yi.Kina har ikke sett med blide øyne på Nord-Koreas provoserende oppførsel, men har også kritisert militærøvelser Sør-Korea og USA har gjennomført og sagt de bidrar til å skjerpe spenningen.– Ingen tjener på krig eller kaos på halvøya, sier Wang og legger til at området aldri vill oppnå stabilitet uten at spørsmålet om å fjerne atomvåpen fra regionen blir løst.Sør-Korea har vært tilbakeholdne i sine reaksjoner på nyheten om oppskytingsplanene, noe som tyder på at landet ikke ønsker å utfordre den skjøre forbedringen i forholdet mellom landene etter at forhandlinger fikk slutt på en svært betent situasjon sist måned. (©NTB)