Omfattende korrupsjonssak for retten

En 56 år gammel tidligere styreformann i et gruveselskap må mandag møte i Oslo tingrett, tiltalt for grov korrupsjon, hvitvasking og markedsmanipulasjon.

Mindoro. Foto: Intex Resources

Det er satt av sju uker til den omfattende Økokrim-saken mot den tidligere styreformannen i Intex Resources som går fram til fredag 6. november. Tiltalte nekter straffskyld etter tiltalen som ble tatt ut av statsadvokat Henrik Horn i juni i fjor.Ifølge Dagens Næringsliv er flere meklertopper og forvaltere innkalt som vitner i straffesaken mot 56-åringen som i juni 2012 ble siktet av Økokrim for å ha lekket innsideinformasjon om gruveselskapet.For to år siden ble siktelsen utvidet til også å gjelde markedsmanipulasjon, distribusjon av innsideinformasjon til selskapets finansielle rådgivere og manglende rapportering av en salgsopsjon da han i en børsmelding rapporterte et aksjekjøp i januar 2012.400.000 i botØkokrim har tidligere ilagt Intex Resources en bot på 400.000 kroner for brudd på verdipapirhandellovens krav om at børsnoterte selskaper skal føre lister over alle personer som har tilgang til innsideinformasjon.Selskapet besluttet å ikke vedta boten, men Økokrim vant fram i Oslo tingrett med sitt syn, og dommen ble ikke anket.Statsadvokaten sier at 56-åringen er tiltalt for å ha mottatt rundt 6,4 millioner kroner i bestikkelser.– Meg bekjent er dette den første saken Økokrim har etterforsket som har endt opp i en tiltalebeslutning hvor korrupsjon og verdipapirlovbrudd er vevd sammen på en slik måte, sa Horn, som er aktor i saken, til Dagens Næringsliv for noen dager siden.Razzia-bevis56-åringens forsvarer, advokat Bjørn Stordrange, ser fram til rettssaken.– Den reiser nye og utfordrende rettslige spørsmål som det skal bli spennende å prosedere. Blant annet bruken av korrupsjonsbestemmelsen, sier han.Tiltalte ønsket ikke at Økokrim skulle få føre bevisene som ble funnet under en razzia hjemme hos ham i juni 2012. Høyesterett har avgjort at dokumentene fra razziaen kan føres som bevis. (©NTB)