Dermed kan politikere, analytikere, journalister og økonomer vente seg en ekstra innholdsrik dag. Mange har ventet i spenning på når stortingsmeldingen om skattereform kommer, og nå er altså ventetiden straks over, skriver Dagens Næringsliv.Statsminister Erna Solberg (H) sa nylig at reformen «vil komme nært i tid til statsbudsjettet». Nå bekrefter Jensen at nært i tid denne gangen betyr samtidig.
Behandles separatAnbefalte ny retningBoligskatt uønsket
– Vi legger fram reformen samtidig med budsjettet. Årsaken til at vi gjør det er at norsk økonomi står foran en stor omstillingsutfordring. Tidspunktet er riktig. Vi har ventet helt til det siste med å avgjøre dette. Da vi så at vi ville rekke det, var det naturlig å ta det samme dag, sier Jensen.Hun bekrefter samtidig at reformen vil legges fram på den samme pressekonferansen som statsbudsjettet, klokken ti onsdag. Men selv om de legges fram samtidig, kommer Stortinget til å behandle budsjettet før det tar fatt på reformen.– Det er ikke forsvarlig å behandle dem samtidig. Jeg vil tro vi begynner med høringer om reformen over nyttår og at en innstilling vil være klar i mars eller april, sier Hans Olav Syversen (KrF), som leder finanskomiteen.I desember i fjor kom det såkalte Scheel-utvalget med sin rapport «Kapitalbeskatning i en internasjonal økonomi». Utvalget foreslår å vri beskatningen vekk fra selskapsskatt og inntektsskatt og mot forbruk og bolig.Å senke selskapsskatten fra 27 til 20 prosent vil gjøre det mer attraktivt for bedrifter å investere i Norge, fordi det blir enklere å gå med overskudd, forklarte utvalgsleder Hans Henrik Scheel den gangen.– Vi tror det blir mer investeringer med forslaget, og det vil følgelig kunne bli noe mindre hvis man ikke gjennomfører dette, sa han til NTB.Etter det Dagens Næringsliv erfarer, vil regjeringen kutte selskapsskatten med 2 prosentpoeng allerede i 2016.Økonomiprofessor Peter Birch Sørensen fra Universitetet i København satt også i utvalget. Han mener det er en svakhet at det norske skattesystemet favoriserer investeringer i fast eiendom framfor aktiv næringsvirksomhet.Utvalget foreslo endringer som skulle gjøre det mindre attraktivt å spare i bolig: Øke ligningsverdien til 80 prosent av markedsverdi og heller øke bunnfradraget.Ap-leder Jonas Gahr Støre sa for en måneds tid siden at det er uaktuelt å følge dette forslaget. Mens partiet vil innføre kommunal eiendomsskatt i Oslo, vil partiet sentralt skjerme privatboliger for statlig beskatning.Også finansminister Siv Jensen (Frp) hadde lite til overs for den delen av Scheel-utvalgets anbefalinger– Når det gjelder boligskatt, kan jeg si med en gang at det ikke står på denne regjeringens meny, sa hun.Om en uke får vi altså vite hva som er på den menyen og i hvor stor grad Jensen og resten av regjeringen vil følge Scheel-utvalget. (©NTB)