Varsler større reklamefall

Oppturen i det norske reklamemarkedet lar vente på seg, ifølge fersk prognose fra IRM.

Foto: Scanpix

IRM, som lager den mest komplette oversikten over den økonomiske utviklingen i det norske reklamemarkedet, justerer ned sin prognose for 2015 og 2016. I 2015 spår IRM at reklamemarkedet faller med 1,7 prosent til 18,8 milliarder kroner.IRM konstaterer at mediemarkedet « fortsatt er hardt rammet av omstillingen fra trykte til digitale medier». At reklameveksten i digitale kanaler er på omkring en halv milliard kroner i 2015 veier ikke opp for tapene i de trykte inntektene. Derfor faller markedet i 2015, fastslår IRM.For 2016 ser det litt lysere ut, men IRM tror det skal bli vanskelig å vokse igjen. IRM forteller at effekten av det strukturelle skiftet i mediebransjen og utviklingen i norsk økonomi fører til at prognosen skrus ned. IRM venter nå en tilbakegang på 0,4 prosent og totalomsetningen forventes å havne på knapt 18,7 milliarder kroner i 2016.Les mer: Største annonsefall for riksavisene siden 2006- Mediemarkedet preges akkurat nå av en ulykkelig kombinasjon av strukturell forandring samtidig som man har en svakere konjunktur. IRM tror at verken resten av 2015 eller 2016 kommer til å vise en positiv utvikling for mediemarkedet, sier Madeleine Thor, daglig leder i IRM, i en pressemelding.- Vår vurdering er fortsatt at de tapsnivåene som vi har sett i trykte medier blir noe mindre neste år, men mer marginalt enn vi tidligere har trodd, legger Thor til.IRM tror enkelte kanaler vil vokse framover: Tv, radio, kino og utendørsreklame spås positiv vekst for året i år og en fortsatt stabil utvikling inn i 2016.Det norske reklamemarkedet fortsatte å krympe i andre kvartal, viste tall fra IRM tidligere i høst. Omsetningen sank for sjuende kvartal på rad. I andre kvartal kuttet annonsørene sine medieinvesteringer med 2,5 prosent sammenlignet med tilsvarende kvartal i 2014. Omsetningen landet på 4,9 milliarder kroner.