VW-skandalen setter Tysklands kvalitetsstempel i fare

Inntil forrige fredag var Volkswagen et symbol på kvalitetsstempelet «Made in Germany». Noen dager senere er bildet drastisk endret.

Alle generasjoner av Volkswagen Golf fra 1974 til 2013. Volkswagen / Volkswagen

Avsløringen om at bilgiganten har jukset med tall om miljøutslipp fra dieselbiler har vokst til en stor skandale. Og mens Volkswagen-aksjene stuper, frykter tyske bedriftsledere at saken vil gi en dominoeffekt på tysk industri og ødelegge kvalitetsstempelet tysk ingeniørkunst er kjent for.Etter en serie av andre uheldige saker, deriblant forsinkelsene ved flyplassen i Berlin og rentemanipulering hos storbanken Deutsche Bank, er Volkswagen-skandalen det som kan velte tysk industris rykte fullstendig, mener en ekspert ved Duisburg-Essen-universitetet.– «Made in Germany» handler om kvalitet og tillit. Nå er den tilliten tapt. Ingen kunne ha forestilt seg størrelsen på dette, og skaden for tysk industri vil bare bli verre og verre. Dette er bare toppen av isfjellet, sier professor Ferdinand Dudenhöffer.En skandale av denne typen har særlig stor innvirkning i Tyskland, Europas største økonomi, ettersom eksportvarer utgjør 45 prosent av landets bruttonasjonalprodukt, poengterer Marcel Fratzscher, sjef for økonomiinstituttet DIW i Berlin. (NTB)