Dr. Doom: - Dette er den største risikoen nå

Den anerkjente økonomen Nouriel Roubini mener at Midtøsten seiler opp som den største global risikofaktoren.

- Blant dagens geopolitiske risikofaktorer, så er ingen større enn den lange buen med usikkerhet som strekker seg fra Maghreb til grensen mellom Afghanistan og Pakistan, skriver Nouriel Roubini i en artikkel publisert på MarketWatch torsdag.Med den arabiske våren som et stadig mer fjernt minne, utvikles stadig ustabiliteten langs hele denne buen.Blant de første landene som kom under den arabiske våren, har Libya blitt en ganske mislykket modell for utvikling, Egypt har falt tilbake til et autoritært styre, mens Tunisia blir politisk og økonomisk destabilisert av stadige terrorangrep, forklarer han.Utfordringene i disse land, og flere, begynner samtidig å utfordre stabiliteten i tidligere sikre land som Jordan, Libanon og til og med Tyrkia.Atomavtalen mellom stormaktene og Iran kommer bety mer finansiell styrke til Iran, som igjen kan ytterligere bidra til å tvinge frem spenninger mellom sjia- og sunnimuslimer i regionen.hvorfor ingen oppgang i oljeprisen?Samtidig som regionen tidligere har betydd mye for oljeprisen, så understreker Roubini paradokset med at det denne gangen ikke har fått oljeprisen til å skyte gjennom taket.- Utrolig nok, til tross for at mesteparten av denne regionen begynte å brenne, så kollapset oljeprisen, skriver Roubini.Selv om ustabiliteten i regionen er verre enn under flere av de tidligere historiske episodene som bidro til betydelige hopp, så legger ikke lenger finansmarkedene en ”fryktpremium” på oljeprisen grunnet dette.Og det fordi man ikke denne gangen har en tilbudsproblematikk hvor problemer i Midtøsten skaper et tilbudssjokk for oljemarkedene.Per i dag pumpes det fortsatt like mye olje fra Irak til tross for at IS-styrker kontrollerer mange av disse områdene, hvor store mengder olje blir smuglet ut til andre land.Og nå seiler samtidig Iran opp som en ytterligere bidrar til mer olje i markedene.