Kan gå mot mer pengetrykking i Europa

Oppdateringer om den europeiske økonomien kan bety at Mario Draghi blir nødt til å forlenge perioden med pengetrykking.

Sjefen i Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi. Foto: AP

- Dersom den europeiske økonomien ikke tar seg opp over sommeren vil det være en skuffelse for ECB, spesielt med tanke på at arbeidsledigheten har falt til det laveste nivået på åtte måneder, sier Chris Williamson, sjeføkonom i Market Economics, til Bloomberg, og fortsetter:- Svekkelsen i det økonomiske momentet for september øker risikoen for at veksten ikke vil komme for lenger ut i fjerde kvartal, hvilket i sin tur vil øke sannsynligheten for at ECB vil måtte åpne de kvantitative kranene igjen.Mandag kom oppdateringer fra den europeiske økonomiens helse i form av PMI-tall for industrien.For euroområdet kom tallet inn på 53,6 i september, mot 54,3 i august. Foreløpige tall for september var 53,9.Regulatorer og politikere har vist til utfordringer fra svakere global vekst til en seiglivet høy arbeidsledighet som potensielle utfordringer for en innhenting i eurosonen.Den europeiske sentralbanken sliter samtidig med et fall i energiprisene som motvirker effektene av det kvantitative lettelsesprogrammet.For september kom inflasjonen inn på -0,1 prosent. Ifølge Markit ventes det imidlertid at inflasjonen for tremåneders perioden som ble avsluttet i september vil komme inn på +0,4 prosent.Spania var trolig den største bidragsyteren til oppgangen, da det ventes at landet hadde en inflasjon på +0,8 prosent for denne perioden.