Mobiloperatørvalg kan være avgjørende på fjellet

Hvilken mobiloperatør du har, kan avgjøre hvor raskt du blir funnet om du blir savnet. Hovedredningssentralen er bekymret over ulik nøyaktighet i ulike selskaper.

Jeger på vei til fjells. I år blir jakten på rype avlyst flere steder. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
Næringsliv
– I leteaksjoner på land bruker vi ofte mobilsporing til å finne ut i hvilket område personen befinner seg i. Hvor nøyaktige sporingsdata vi får fra operatøren, kan ha avgjørende betydning for hvor raskt vi finner den savnede, sier redningsleder Kjetil Hagen ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til Bergensavisen.Redningslederen sier at Telenor og NetCom bruker ulike systemer i sine nett – og disse nettene blir igjen brukt av mange forskjellige mobilleverandører.– Fra Telenor kan vi få en temmelig nøyaktig posisjon på hvor mobiltelefonen er eller var sist den var påslått. Fra NetCom får vi bare posisjonen til basestasjonen mobilen befinner seg nærmest, og hvilket område basestasjonen dekker, forklarer han.Kommunikasjonsrådgiver Ellen C. Scheen i TeliaSonera, som eier NetCom sier at de har hatt jevnlige møter med Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og nødetatene om forbedring av nøyaktigheten for posisjonering ved nødanrop.– Vi jobber kontinuerlig med å kunne gi mer nøyaktige posisjoner ved nødanrop og sporing, sier hun. (©NTB)