Nesbø utelot kreditering av opphavsmann

I boken «Mer blod» har Jo Nesbø hentet flere beskrivelser av det læstadianske miljøet fra en hovedfagsoppgave. Mannen bak oppgaven fikk aldri krediteringen han var blitt lovet.

Jo Nesbø - Foto: Scanpix

Øyvind Eggen skrev om læstadianerne i sin hovedoppgave i sosialantropologi for 17 år siden, skriver Dagens Næringsliv.– Jo Nesbø ringte meg mens han skrev bok i fjor og spurte om han kunne bruke min avhandling. Jeg sa det var greit med forutsetning om kreditering, sier Eggen. Da boken kom ut, oppdaget han at krediteringen manglet, og han tok derfor kontakt med suksessforfatteren.– Da beklaget han, og jeg ble møtt med velvillighet, sier Eggen, som presiserer at han ikke er blitt skadelidende på noen måte.Nesbø sier til avisen at han har vært åpen om hvor han har hentet de aktuelle beskrivelsene og har nevnt Eggen i intervjuer.– Men vi snakket nok litt forbi hverandre når det gjaldt formen. Det er ikke kutyme å kreditere kilder direkte i skjønnlitterære bøker, så jeg mente en mer generell kreditering slik jeg gjør når jeg for eksempel omtaler mine kilder i politiet, sier Nesbø til VG.Senere ble Eggen forespeilet kreditering i fremtidige utgaver av boken og via forlagets nettside. Først da Dagens Næringsliv kontaktet Aschehoug kom det siste på plass, en måned etter at Nesbø hadde sendt forlaget en epost med den aktuelle teksten.