Øl med for høy alkoholstyrke får bli i butikkhyllene

Bare to av bryggeriene som har hatt øl i butikkene med en alkoholstyrke på over lovlige 4,7 prosent, må trekke sine øl fra butikkene.

Foto: Scanpix

Foreløpig får resten av ølsortene som det er avdekket har en høyere alkoholstyrke enn det loven tillater, bli i butikkhyllene, skriver Dagens Næringsliv.En privatperson avslørte i september at mikrobryggere hadde solgt øl med for høy alkoholstyrke til dagligvarebutikkene. Personen hadde brukt et avansert måleapparat og målt alkoholmengder på opptil 6,3 prosent, godt over alkohollovens grense på 4,7 prosent for øl som selges utenfor Vinmonopolet.Bryggeri- og drikkevareforeningen fulgte opp med en omfattende undersøkelse, der 138 øl fra 49 ulike småskalabryggerier, ti øl fra større bryggerier og åtte importerte øl ble testet. Resultatet var at 18 av de 49 småbryggeriene hadde øl under maksgrensen på 4,7 prosent. 23 hadde mindre overskridelser i alkoholstyrken – opp mot 5,2 prosent, mens åtte bryggerier hadde svært høye overskridelser. Åtte øl hadde en alkoholstyrke på over 7 prosent.– Som helsemyndighet er vi bekymret dersom øl inneholder mer alkohol enn det som beskrevet på emballasjen. Dette kan føre til at forbrukerne får en høyere promille enn de forventer og i ytterste konsekvens føre til mer alkoholrelaterte uhell, skader og vold, påpeker avdelingsdirektør Hilde Skyvulstad i Helsedirektoratet.Testresultatene er en del av en foreløpig kartlegging av et potensielt problem, og Helsedirektoratet har derfor bestemt at det ikke blir aksjonert mot de øvrige bryggeriene. Det understrekes imidlertid at alkoholgrensen på 4,7 prosent er absolutt, og at det er leverandørenes ansvar at denne grensen overholdes. (©NTB)