Oljefondet kan bli tappet allerede i 2016

Norge kan allerede neste år begynne å trekke ut penger fra oljefondet, hvilket vil skje for første gang siden 1996.

- Å begynne å tappe oljefondet markerer et vendepunkt som ikke var ventet å skulle skjer før om mange år, sier Kyrre Aamdal, seniorøkonom i DNB Markets, til Bloomberg.Statsminister Erna Solberg forsøker å unngå en resesjon som følge av at betydelige fallende oljepriser tynger den norske oljeavhengige økonomien.Og nå som at skatteinntekter fra petroleum er ned hele 42 prosent sammenlignet med fjoråret, vil trolig budsjettets utgifter for 2016 overgå inntektssiden.Å tappe fondet for å dekke inn behov i budsjettet kommer på et tidspunkt hvor oljefondet samtidig er utfordret av lavere ventede avkastninger som følge av rekordlave renter verden over.Politikere og økonomer hevder at fondet ikke vil krympe fordi avkastninger fortsatt vil overgå behovet for å fylle hullet i budsjettet.Men kapital inn i oljefondet har allerede begynt å avta, og i første halvår kom det kun 17 milliarder, sammenlignet med et kvartalsvis gjennomsnitt på 60 milliarder, skriver Bloomberg.Sentralbanksjef Øystein Olsen har ifølge nyhetsbyrået samtidig uttalt at en oljepris på rundt 60 dollar fatet kan bety en stopp i overføringer til oljefondet.I budsjettet for 2016 ligger det heller ikke inne at fondet vil bli tilført noe fra staten. Det ligger tvert imot inne et trekk på 3,7 milliarder kroner.