Rentesmell på flere hundre millioner årlig

Rentene på kommunenes lån blir nå stadig dyrere.

Kristine Falkgård - Foto - Finansavisen

Mer kravstore långivere kan koste norske kommuner flere hundre millioner kroner i året, skriver Dagens Næringsliv.Analytiker i SEB, Thomas Eitzen, påpeker i en rapport at påslaget på lån til kommunene er det høyeste siden finanskrisen i 2008. Han mener ifølge avisen at hovedårsaken er soliditetskravene, som gjør at Kommunalbanken ikke kan låne ut i nærheten av så mye som før.- Generelt er likviditeten i alle ting grusom for tiden. Forferdelig. Og vi kan alle lure på årsaken til den dårlige likviditeten i mange produkter. Men når det gjelder kommuneobligasjoner er det et faktum at Kommunalbanken har vært lite aktiv grunnet svak soliditet. 1. juli fikk banken tilført to milliarder. Uten dette ville banken ikke hatt soliditet i tråd med nye direktiver på 13 prosent fra juli 2016 og kunne ikke økt sin eksponering. Banken har nå en soliditet på 14 prosent, men trenger ytterligere 500–1000 millioner kroner i egenkapital for å kunne vokse nevneverdig, sier Eitzen.Adm. direktør i statseide Kommunalbanken, Kristine Falkgård, påpeker at det ikke er bankens situasjon alene som forklarer økningen i påslagene.- For parallelt med dette har vi opplevd at kommunenes bruk av kapitalmarkedet har økt kraftig de siste par-tre årene. Særlig gjelder det bruk av kortere sertifikatlån. At det markedet viser tegn til å være mettet, noe som gir seg utslag i prisene, har mer med den generelle likviditetssituasjonen i markedet å gjøre enn med Kommunalbanken, sier Falkgård til DN.