Solgte kaffe for 50 mill. og tapte 14

Kaffekjeden Wayne’s Coffee brant seg i fjor, og leverte et underskudd på nesten 14 millioner kroner.

(Finansavisen): Mens Herkules tidligere i sommer solgte konkurrenten Espresso House med milliardgevinst, sliter Fredrik Selvaag med å få dreis på Wayne’s Coffe. Investoren har i flere år puttet inn penger for å få kaffekjeden til å stå på egen ben. Så langt har han ikke lykkes.Kjeden har ekspandert ganske kraftig, og i dag har kjeden 30 kaffebarer i Norge. Veksten har ikke bidratt positivt på bunnlinjen, da heller motsatt. I fjor økte omsetningen i Pacamara drift med rundt 10 prosent til 50 millioner kroner. Dette er selskapet som har rettighetene til å drive Wayne’s Coffee-barer og inngå franschiseavtaler i Norge.Men underskuddet økte samtidig kraftig fra et par millioner kroner i 2013 til nesten 14 millioner kroner i fjor.– Hva var årsaken til underskuddet i fjor? – Wayne’s Coffee har vært gjennom en periode hvor vi har fokusert på å bygge en solid plattform for videre drift. I 2013 og 2014 opplevde vi sterkere konkurranse, samt at vi hadde renovering- og bygningsarbeider ved noen utsalg, forklarer styreleder Ole-Andreas Kahrs.– Når kan vi få se sorte tall fra Wayne’s? – Vi har en klar forhåpning om å se det innen rimelig kort tid, sier Kahrs til Finansavisen.Ifølge årsberetningen har selskapet et akkumulert fremførbart underskudd på 39 millioner kroner.Vondt til verreWayne’s Coffee startet i Sverige og ble etablert i Norge i 2007 da de overtok restene etter den lille kaffekjeden Kaffe & Krem. I 2013, etter noen vanskelige år, ble en av gründerne i Deli de Luca, Geir Syversen, hentet inn som daglig leder.Syversen var offensiv, og sa at Wayne’s om fem år skulle være «den mest attraktive kaffeaktøren i Norge, både for franchisetagere, investorer, utsalgsledere og kunder». Eierne hadde kanskje ikke like stor tro som Syversen. Etter bare 18 måneder i sjefsstolen forsvant han ut av selskapet.Pacamera Drift hadde ved utløpet av året fortsatt positiv egenkapital, men ikke mer enn at eieren har gått inn og garantert for å tilføre selskapet likvide midler ut juli 2016. Ifølge Kahrs er dette mer en revisjonsteknisk opplysning.– Jeg kan forsikre at våre eiere er langsiktige, og at vi har stor tro på at Wayne’s skal vokse og videreutvikle en ledende posisjon i markedet, sier han til Finansavisen.Selvaag Invest fortsatt største aksjonær med rundt to tredjedeler av aksjene. Resten eies av eiere er Wayne och Margaretas Coffee AB og en annen svensk investor.