Stordalen om kona Gunhild: – Det går opp og ned

Petter Stordalen gir i boka si et innblikk i hvordan han og kona Gunhild takler hennes livstruende sykdom. Hun har gode og dårlige perioder, og han er forberedt på at det vil være slik en stund til.

Petter og Gunhild Stordalen. Foto: Scanpix
Næringsliv
– Du kan ikke skrive en bok og utelate alt som er vondt, sier Stordalen til NTB.Kona Gunhild Stordalen ble dårligere etter den eksperimentelle behandlingen hun fikk i Amsterdam i Nederland, skriver han i boka «Jeg skal fortelle deg min hemmelighet».– Det går jo opp og ned, og sånn vil det helt sikkert gjøre i en periode til. Hele sykdommens natur er sånn, sier Stordalen om hvordan kona har det i dag.Da han var med henne i Amsterdam, begynte arbeidet med boka. Han reflekterte over sitt eget liv, skrev testamente.– Boka er mest et resultat av at jeg ble sittende i Amsterdam. For første gang var det ikke noen dealer, styremøter eller forhandlingsmøter. Plutselig var det ingenting, sier han.Lege og miljøaktivist Gunhild Stordalen ble rammet av den livstruende bindevevssykdommen systemisk sklerose i fjor.
ForberedtSkal spille poloTo milliarder i cash
Men hotellkongen ville kanskje ikke tatt med alt som står i boka dersom han kunne gjort det om igjen.I kapittelet «Sveits», som er datert 20. mai i år, forteller Stordalen om samtaler de har hatt mens kona har kjempet mot sykdommen:«Hun har bare nevnt Sveits noen ganger. Sveits er det siste alternativet. Sveits er endestasjonen.»Gunhild har begynt å forberede seg på det verste og vil ikke leve som en slave av sykdommen, skriver Stordalen. «Det er derfor hun har nevnt Sveits.»– Jeg ville kanskje utelatt en del ting, jeg ville kanskje ikke vært så brutalt ærlig. Jeg skriver om diskusjonen vi har hatt. Jeg er ikke sikker, men jeg tror kanskje jeg ville endret på noe av det, sier han.Stordalen understreker at paret har satt en grense for hvor mye de vil snakke om sykdomsbildet, og vil heller rose henne for å beholde roen, til tross for sykdommen.En av tingene Gunhild Stordalen skrev opp på sin liste over ting hun vil gjøre da hun trodde hun hadde to år igjen å leve, var å spille polo.– Det er blitt mye fokus på at Gunhild var dårlig i deler av tiden da jeg skrev boka. Men det er ikke der fokuset ligger, jeg begynner med det, men jeg slutter med at vi skal spille polo, sier han.Hotellkongen kan opplyse i boka at han to milliarder kroner i cash. Og åtte milliarder i gjeld.Hotellkongen reflekterer dessuten over hvordan han framstår for folk og hvilke rykter som verserer om han. Ifølge Stordalen selv er den verste «myten» av dem alle den om at han er 169 centimeter høy.«Det er selvfølgelig løgn. Jeg er mye høyere enn det. Jeg er 171. 175 med Tom Ford-hælene mine».Selv kaller han boka en «selvhjelpsbiografi». Den tar nemlig for seg alt fra hvordan du kan lykkes som gründer, til konas sykdom, til forholdet til faren og til maktkamp med tidligere kolleger som Stein Erik Hagen, Christen Sveaas og Christian Ringnes. (©NTB)