Telenor-sjef Sigve Brekke bløffet om bachelor i økonomi

Telenor-sjef Sigve Brekke påberopte seg bachelorgrad i økonomi som han ikke har.

Næringsliv

I en større reportasje i ukens utgave avslører bladet Kapital blant annet at Telenor-sjef Sigve Brekke, i ti år mens han jobbet for Telenor i Asia, feilaktig påberopte seg en bachelorgrad i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Telemark.Søkte på HarvardTelenor-sjef Sigve Brekke forklarer «bachelorfeilen» med en gal oversettelse, og at det ikke er så enkelt å oversette at man har kurs på en høyskole i Norge til et engelsk system.Han sier til Kapital at han tar «tar fullstendig ansvar» for at han i de to børsnoterte selskapene i Asia, Dtac og Digi, i årevis fremstod med en høyskolegrad, en bachelorgrad, han ikke har.– Jeg tar fullstendig ansvar for at det var uriktige opplysninger i årsrapportene. Det tar jeg fullstendig ansvar for.Han sier også at han tar ansvar for feilen i søknaden til Harvard, som han først fikk blankt avslag på.Se Kapital avslører detaljer rundt avslaget Utenriksdepartementet fikk på søknaden for Brekke på prestisjefylte Harvard i 1996. Året etter fikk han imidlertid innpass som forskningsassistent, takket være et samarbeid som Fafo, fagbevegelsens forskningsstiftelse, hadde med Harvard.Et knapt år senere kom han så også inn på et ettårig masterstudium, som ifølge Kapital er det eneste ved det prestisjefylte lærestedet som ikke krever en avlagt bachelorgrad. Det gikk fra september 1997 til mai 1998.- Hvor ille er dette?- Dette er CV-juks og en bløff som har vedvart i en årrekke, og selskapet han er satt til å lede er i tidenes tillitskrise. I en slik situasjon er dette selvfølgelig uheldig at konsernsjefen i mange år har ført omverden bak lyset og latt som om han har en utdannelse og grad han ikke har, sier redaktør Vibeke Holth i Kapital til Hegnar.noSjekket ikke CVKapital avslører også at CVen til Brekke ikke ble sjekket forut for at han fikk tilbudet om å bli konsernsjef i Telenor. Brekke forteller i hvert fall selv til Kapital at han ikke leverte fra seg noen CV.- Hva med Telenor-styrets rolle her?- Styrets viktigste oppgave er som kjent å ansatte konsernsjef, men her har de åpenbart ikke foretatt hverken «CV-verification» eller «background check». Det er alvorlig og jeg vil ikke akkurat tro at næringsminister Monica Mæland får mer tillit til Telenor-styret etter dette, sier Holth.Telenor betalte ifølge Kapital det anerkjente hodejegerselskapet Egon Zehnder, med Fred O. Jacobsen i spissen, anslagsvis mellom 1,5 og to millioner kroner for bistand i prosessen som førte til at Sigve Brekke ble ansatt som ny konsernsjef, men Jacobsen vil ikke svare konkret på om Brekkes CV ble kontrollert.– Nå er du inne på et område som handler om detaljer rundt ansettelsesprosessen som det vil være opp til våre klienter å velge om de vil informere om eller svare på. Alt jeg kan si er at vi har vært rådgivere i en meget grundig og profesjonell prosess, sier Fred O. Jacobsen til Kapital.Les hele reportasjen og avsløringene i ukens Kapital

Nyheter
Næringsliv