Kygo har tjent 100 millioner kroner

Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, har gjort stormsuksess de siste årene.

24-åringen Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent under artistnavnet Kygo, har passert en hel milliard strømminger på musikktjenesten Spotify. Han har blitt et globalt varemerke på bare to år, skriver Kapital.Nobelkonserten, som kringkastes til 350 millioner husstander i over 100 land, var sist ut i rekken av høydepunkter for bergenseren, og slik berømmelse blir det penger av. Kapitals beregninger tilsier at elektronika-stjernen allerede har tjent rundt 100 millioner kroner - og det før han har rukket å lage et helt album.Nå vil familien til den unge verdensstjernen bidra til at pengene skal sørge for at Kygo kan leve av å komponere og spille musikk resten av livet.- Det siste året har vært fullstendig vilt, sier Jan Magnus Bjordal. Han er Kygos stefar, uoffisielle manager og økonomiske rådgiver, og har tatt delvis permisjon fra stillingen som professor i fysioterapi ved Universitetet i Bergen for å bistå Kygo.Rask suksessKyrre Gørvell-Dahlls suksess har kommet som en kule. Høsten 2013 var han en anonym økonomistudent på Heriot-Watt University i Skottland som mikset musikk på laptopen fra studenthybelen. Over 1,1 milliarder Spotify-strømminger, 660 millioner You-Tube-klipp og 320 millioner Soundcloud-avspillinger senere står han altså på scenen som trekkplaster til Nobelkonserten og er superstjerne. Han har storkontrakt med Sony. Musikkmagasinet Billboard kaller ham den neste store internasjonale stjernen i elektronisk dansemusikk, skriver Kapital.Apple har valgt ham til salgsplakat for sin nye strømmetjeneste, og Spotify har utnevnt ham til årets debutant. Låtene hans klatrer på et utall hitlister verden over.Inntektene har imidlertid foreløpig ikke blitt synlige i noe regnskap. Det eneste som hittil er kjent, er at Kygo fikk et forskudd fra Sony på 1,4 millioner kroner i 2014, og at det norske selskapet hans gikk med over 700.000 kroner i minus det året, etter at utgifter og en lønn til artisten på drøyt 500.000 kroner var trukket fra. Til BT har han litt spøkefullt sagt at "han har ikke sett en krone ennå", og til TV2 har han uttalt at han så langt bare har investert i studiohøytalere, en ny Macbook og en brukt Audi A1.Kapitals beregninger tyder imidlertid på at Kygo snart kan unne seg mer enn som så.50 MillionerBjordal vil ikke kommentere Kapitals beregninger, som indikerer at Kygo kan ha tjent rundt 50 millioner kroner bare på rettighetene til musikken sin.- Betaling er etterskuddsvis, så med Kygos superraske økning har vi ikke full oversikt ennå. Men mange artister er jo frustrerte over at inntekten fra streaming er beskjeden, sier han til magasinet.Les mer i Kapital utgave 22/2015!


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også