Spania rystes av historisk valgresultat

Aksjemarkedet i Spania faller nesten 2 prosent etter historisk valgresultat i Spania.

December 21, 2015. REUTERS/Sergio Perez
Næringsliv

- Den eneste veien til en stabil situasjon er med en storkoalisjon lik den man har i Tyskland. Det er imidlertid vanskelig å se at det kommer skje, uttaler Jose Ramon Pin, professor ved IESE Business School til Bloomberg, etterfulgt gårsdagens historiske valg i Spania.De siste 33 årene har Spania har vært gjenstand for et ”2-parti” system, hvor det konservative partiet og det sosialistiske partiet har byttet på å lede landet.I natt ble det imidlertid klart at det politiske landskapet har blitt betydelig mer variert, hvor ytterligere 2 partier har reist seg som reelle utfordrere til etablissementet. For mens landets største, statsminister Mariano Rajoy’s konservative parti, tok hjem seieren, mistet de fortsatt en tredjedel av sine representanter i parlamentet.Samtidig tok de to fremadstormende Podemos (sosialistisk) og Ciudadanos (liberalt) hele 109 av ladets 350 seter.Og med det står landet overfor en situasjon som kan bety en lengre periode uten en klar visjon.- Ting er veldig åpent nå. Vi er på vei mot en periode med svært lange forhandlinger, siden de to blokkene nesten er bundet, sier Pablo Simon, professor ved Carlos III universitet i Madrid, til Bloomberg.Samtidig mener Vincenzo Scarpetta, analytiker i Open Europe, at Spania i verste fall må tilbake til stemmeurnene for et nytt forsøk. I beste fall vil de ende opp med en svak regjering.Aksjemarkedet fallerOg resultatet gir ingen god stemning i aksjemarkedet i Madrid. Rundt lunsjtider norsk tid er nemlig børsen ned nesten 2 prosent.Bankaksjer som Banco Popular Espanol og CaixBank faller hele 5 prosent på resultatet.- Landets president, Mariano Rajoy, må inn i en koalisjon med minst et venstreorientert parti, hvilket trolig vil medføre store problemer med gjennomføringen av reformene som er etterspurt av eurosonen, sier analytiker i Oanda, til MarketWatch, og fortsetter:- Vi kan nå stå overfor en politisk lammelse og ustabilitet i Spania med mindre en venstreorientert koalisjon blir dannet, hvilket igjen vil skape betydelig hodebry for eurosonen.Mens det konservative partiet fikk 123 representanter, mot 186 under valget i 2011, fikk det sosialistiske partiet 90 representanter, mot 110 i 2011.Sosialistiske Podemos fikk samtidig 69 representanter, mens liberale Ciudadanos fikk 40. De resterende 28 representantene ble fordelt utover mindre partier.