Goldman Sachs: - Kina vil bremse markeder i 5 år

Investeringsbanken tror den krevende situasjonen i verdens mest folkerike land kommer til å ha en langvarig negativ effekt på andre utviklingsland.

En av traderne hos Goldman Sachs på New York Stock Exchange / børs / trading / NYSE / trader /aksjer AP Photo/Richard Drew

Kinas komplekse overgang fra en eksportdrevet økonomi til en forbrukerdrevet vil komme til å begrense den økonomiske veksten i andre fremvoksende markeder, advarer Goldman Sachs, ifølge CNBC.I en fersk rapport anbefaler de sine kunder å «justere eksponeringen» mot aksjer og andre finansielle eiendeler i utviklingsland.- En slik kompleks og sammensatt økonomisk reform har aldri tidligere blitt gjennomført, og overgangen, dersom man lykkes, kommer sannsynligvis ikke til å bli lett, fremgår det av rapporten.Investeringsbanken antyder at Kina vil tvinge frem ytterligere volatilitet i markedene de neste 5 årene, og at andre fremvoksende økonomier trolig vil måtte bære mesteparten av byrden.- Vi anbefaler derfor våre kunder å justere sine eksponeringer mot vekstmarkeder, skriver banken.Det ventes samtidig repetisjoner av det de omtaler som overreaksjonen man har sett i vestlige aksjemarkeder rundt nyttår.4 prosent vekstFor 2016 venter Goldman Sachs at kinesiske aksjer vil stige med 5,6 prosent, mens oppgangen de neste fire årene vil ligge på 4 prosent i snitt.Samtidig mener Goldman Sachs at det er en viss sannsynlighet for at kinesiske aksjer kan oppleve en lignende situasjon som japanske aksjer opplevde på 90-tallet.I et slikt scenario kan kinesiske aksjer falle rundt 7-8 prosent hvert år frem til 2020, mener investeringsbanken. Tidligere i dag skrev Hegnar.no at investorer frykter for utviklingen i Kina og at de dermed trekker ut rekordhøye mengder kapital.