- Kina er på vei bort fra «Made in China»

Verdens nest største økonomi er inne i en omstilling.

BNP-tall fra Kina lagt frem tirsdag viste at verdens nest største økonomi leverte en vekst på 6,9 prosent i fjor, den svakeste siden 1990. Tallene var likevel som ventet, og har trigget et lettelsesrally for både oljepriser og børser.Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 2,5 prosent til 541,65, mens Brent mars-olje trekker opp 2,6 prosent til 29,30 dollar fatet.DNB venter svakere vekst- Som sedvanlig er Kina først ute med BNP-tallene. Knappe tre uker etter kvartalets utløp, er tallene klare. De blir sjelden revidert, og det er sjelden store overraskelser. Heller ikke denne gang, var den første responsen fra DNB Markets. - Veksten avtar, men det skjer gradvis, og er i tråd med myndighetenes ønske om å vri aktiviteten bort fra industri og over mot tjenesteproduksjon, heter det videre i meglerhusets morgenrapport.BNP-rapporten fra Kina viste 8,2 prosent oppgang for tjenestesektoren i 4. kvartal, mens industrien steg 6,1 prosent. DNB Markets påpeker at veksten for fjoråret - altså 6,9 prosent - ikke er langt unna myndighetenes mål om 7 prosent.Dog venter meglerhuset at veksten vil avta ytterligere til 6,4 prosent i år.- Bort fra «Made in China»Professor Kamel Mellahi hos Warwick Business School synes ikke dagens Kina-tall var så verst.- Mot et bakteppe med skuffende privat forbruk, mer intensivt deflasjonspress, middels eksportvekst og et aksjemarked som ser ut til å være ute av kontroll, var disse tallene ventet for 2015, sier han i en kommentar. - Det er ikke stjerneveksten fra tidligere tiår, men fortsatt en anstendig vekst gitt dagens lokale og globale økonomiske klima, legger han til.Ifølge professoren beveger Kina seg fra «Made in China» til «Made for China». - Økonomien er ikke lenger primært drevet av store investeringer i industri for å produsere billige varer først og fremst ment for eksportmarkeder. - Kina går nå fra å være en eksportrettet lavkostprodusent mot en økonomi som driver i hovedsak av innenlands forbruk, og understøttet av tjenester, innovasjon og entreprenørskap, fortsetter han.