McKinsey-sjef: En større utfordring enn oljesmellen

Den nye sjefen ved McKinsey-kontoret i Oslo varsler nå en kraftig teknologiomstilling.

Foto: Finansavisen

Den nye McKinsey-sjefen i Oslo, Martin Bech Holte, mener norsk økonomi har en langt større utfordring enn oljesmellen, og tror nye selskaper vil stå for veksten fremover, skriver Dagens Næringsliv.- Nå går vi inn i en fase hvor Norges tradisjonelle fortrinn knyttet til ressurstilgang og kapitaltilgang ikke kommer til å fungere like bra som totaloppskrift for å skape økonomisk vekst. Som i andre land, vil de mindre kapitalintensive bransjene bli viktigere vekstdrivere, drevet av digitalisering, automatisering, nye teknologier og helt nye forretningsmodeller, sier han til avisen.- I næring etter næring ser man at de gamle forretningsmodellene blir utfordret av mer ressurseffektive alternativer. Det ser vi i alt fra fly til bank til forsikring til transport til boliger. Over tid vil alle næringer bli berørt, påpeker Bech Holte.Han mener at dette på langt sikt er mye viktigere for norsk økonomi enn krisen i oljesektoren i dag, og varsler en kraftig omstilling av økonomien som helhet.Ifølge en analyse McKinsey har gjort av automatiseringspotensialet i ulike bransjer, har konsulentselskapet funnet at potensialet ligger på mellom 30 og 40 prosent av eksisterende arbeidsplasser på sikt.- Potensialet er stort, og et av de store spørsmålene er om vi kan fortsette å beskytte den norske samfunnsmodellen på en god måte slik man har gjort frem til nå. Automatisering slår hardt på de bransjene hvor det er høyt innslag av de uten universitetsutdannelse som for eksempel dagligvare, restaurant og transport. Derfor blir det et viktig agendapunkt for samfunnet hvordan det skal håndteres, sier McKinsey-sjefen til DN.