Stadig flere bønder tar opp store lån

Norske banker melder om en kraftig økning av bønder med over 10 millioner kroner i lån. Likevel er ikke norske bankfolk bekymret.

Fra Jæren. Foto: Vidar Knai / NTB / Scanpix.

Tall fra Sparebank 1-grupperingen, som har omtrent en tredel av jordbruksmarkedet, viser at minst 170 bønder har passert 10 millioner kroner i lån. Enkelte av bankene har over tre ganger flere bønder med over 10 millioner i lån i dag enn i 2010, skriver Nationen.– Det har vært en enorm utvikling i låneopptaket, sier Morten Malmin, banksjef for landbruk Sparebank 1 SR-Bank. Banken har på fem år hatt en økning fra 15 til 50 jordbrukskunder med et tosifret millionbeløp i gjeld.Jordbruksdelen av den samlede lånegjelden til norske bønder var i 2015 beregnet til 55,7 milliarder kroner. Det er en økning på over 10 milliarder kroner fra 2010 og over 30 milliarder fra 2000.I Danmark har stor landbruksgjeld ført til vaklende banker og krise i jordbruket. Norske bankfolk er derimot ikke bekymret over utviklingen.– Nei. Selv om vi går i den retningen, er vi milevis unna danske forhold. Veldig mange bønder er dyktige, står på og tenker lite på timelønnen. Det er betryggende for oss når kundene viser stor vilje til å strekke seg, sier Malmin, som får støtte fra kollegaer i flere banker. (©NTB)