Hemsedal. Foto: Fredrik Blom.

Sloss om utleiepenger og hyttevask

Flere mener det svenske skiselskapet Skistar er for dominerende når det kommer til hytteutleie.

Det svenske skiselskapet Skistar, som omsatte skitjenester i Norge og Sverige for nær to milliarder kroner ifjor, er en dominerende aktør både i Hemsedal og Trysil. Alt for dominerende, ifølge enkelte stemmer i Hemsedal, skriver DN. I tillegg til å eie skianlegget, skiutleie, to sportsbutikker og 500 sengeplasser, med 600 til under bygging, har Skistar kontrollen i bookingselskapet som formidler rundt 4500 utleiesenger fra andre eiere.Ifølge avisen betyr det at som har leilighet eller hytte med utleieplikt i Hemsedal kan bruke stedet 42 dager fra november til mai. Det leilighetseier Kristine Maudal fra Oslo ikke visste, var at hun ble «straffet» hvis de ikke leide ut gjennom Skistar.– Vi vil gjerne leie ut, men vi trenger en tidsriktig bookingtjeneste. Vi har pusset opp leiligheten og ønsker å ha kontroll på hvem som leier av oss. Det kan vi gjøre via Airbnb. Skistar stiller krav til at vi må vite minst ett år i forveien når vi skal til fjells, at alle leilighetene skal se like ut - slik de ble bygget i 2009. Når de i tillegg tar fra 20 til 30 prosent av leieinntektene, i motsetning til Airbnb sitt gebyr på fire prosent, sier det seg selv at dette ikke er konkurransedyktige vilkår. Det er flere eiere her oppe som leier ut utenom Skistar, og vi har blant annet felles annonsering på Finn, sier Kristine Maudal til DN.Ifølge Maudal prøver Skistar å sette en stopper for utleie via andre kanaler, og forteller at da de prøvde å få bestilt vaske- og vaktmestertjenester som kunne hjelpe oss å gjøre klar leiligheten mellom hver utleie, var det ingen som ville gjøre det. Årsaken: De har kontrakter med Skistar, og Skistar truer med at de mister kontrakten hvis de gjør tjenester for dem som ikke leier ut gjennom dem, sier Maudal.Smith-Erichsen legger ikke skjul på at han misliker utleie gjennom andre kanaler enn Skistar, og at de som utfører vask og vaktmestertjenester får beskjed om det, skriver DN.


Daglig leder

RH Raadgiverhuset Rekruttering • Statsbygd i Trøndelag

Les også