Irans ledere uenige om økonomiske utsikter

Mens Irans president Hassan Rouhani tar til orde for økt økonomisk samarbeid med omverdenen, gjentar landets øverste leder Ali Khamenei at landet bør bli mer selvforsynt.

Foto: Scanpix

De to motstridende utsiktene for landets økonomi kom da lederne holdt sine taler i forbindelse med feiringen av det iranske nyttåret søndag.Rouhani sa i sin tale at økt samarbeid med andre land er en nøkkel til økonomisk vekst. Samtidig erklærte ayatolla Khamenei at det iranske år 1385 blir året der motstandsøkonomien – et uttrykk han bruker om en økonomi som i stor grad er selvforsynt – blir iverksatt.Den 76 år gamle ayatollaen har lenge advart mot å slippe vestlig innflytelse til i den islamske republikken. I nyttårstalen sa han også at USA fortsatt er fiendtlig innstilt til landet, og hevdet at Obama-administrasjonen har iverksatt tiltak som motvirker fordelene ved atomavtalen landet undertegnet i fjor.