<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mener Hydro-styret var for passivt

Næringsminister Monica Mæland (H) mener styret i Hydro var for passive og administrasjonen for aktive da aluminiumshandelen med Tadsjikistan startet på 1990-tallet.

    Publisert 23. mars 2016 kl. 06.05
    Oppdatert 23. mars 2016 klokken 06.06
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 185 ord
    Monica Mæland. Foto: Scanpix

    Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget ba om en skriftlig redegjørelse fra statsråden om handelen. I redegjørelsen som forelå tirsdag, konkluderer Mæland ifølge Dagens Næringsliv med at ansvaret for eventuell korrupsjon definitivt påligger styret i Hydro.– Det er begrenset hva staten som eier kan kreve, men det er grunn til å uttrykke forventninger. Disse forventningene er blant annet nulltoleranse for korrupsjon, og at politimyndighetene etterforsker eventuelle lovbrudd. Næringsdepartementet verken kan eller skal som eier drive politietterforskning, konkluderer hun.Næringsministeren mener styret i Hydro var for passive de første årene selskapet gjorde forretninger i Tadsjikistan, og at administrasjonen i Hydro fikk for stort handlingsrom. Mæland konkluderer med at styret må ta en «en aktiv rolle i selskapets arbeid på områder med en viss risiko», også om det dreier seg om mindre beløp.Til tross for at en av eierne bak skatteparadisselskapet Hydro inngikk en kommersiell avtale med i 2007 ble arrestert og siktet for korrupsjon omtrent samtidig som kontrakten ble inngått, mener næringsministeren at Hydro gjorde det de kunne for å utrede potensielle farer ved avtalen.Mannen ble senere dømt for korrupsjon, men benådet av presidenten i Tadsjikistan i 2011.