Handelsbanken venter negativ rente neste år

Kari Due-Andresen. Foto: Iván Kverme, Finansavisen.

I sin ferske konjunkturrapport spår Handelsbanken motvind for den norske økonomien og at styringsrenten havner under null i 2017.

Handelsbankens prognoser tilsier et kutt i styringsrenten til minus 0,10 prosent i andre kvartal 2017, og så til minus 0,25 prosent senere neste år, skriver Finansavisen i dag.– Men dere åpner for rentekutt til minus 0,50 prosent, kanskje minus 0,75 prosent?– Hovedscenariet er at minus 0,25 prosent holder. Hvis det går svakere enn også vi tror, så kan det bli minus 0,50 eller kanskje til og med minus 0,75 prosent. Men så er det stopp, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen til Finansavisen. Meglerhusets har fra før spådd nullrente i 2016, og de tror det er duket for ytterligere kutt etter nyttår.– Det er betydelig motvind både globalt og fra norsk hold, sier hun til E24.– Det nye er at vi ser for oss at renten beveger seg inn i negativt territorium neste år. Grunnen er at Norges Bank har åpnet for denne muligheten. I mars sa de at renten kunne bli negativ dersom det skulle gå dårligere i norsk økonomi enn de så for seg, og mye tyder på at det gjør nettopp det, sier Due-Andresen.Foliorenten er renten bankene oppnår på sin brukskonto hos sentralbanken, og er i dag Norges Banks styringsrente. Den ble satt ned til rekordlave 0,5 prosent i mars.


Les også