- Kommer til å utkonkurrere alt annet

Tony Seba mener olje, gass, kull og atomkraft vil være utkonkurrert av fornybar energi innen 2030.

Næringsliv

Solkraft vil ifølge seriegründer Tony Seba være billigere enn all annen energi i løpet av 15 år, skriver Dagens Næringsliv.Seba, som underviser i entreprenørskap, disrupsjon og «clean technology» på Stanford University, mener fremtidens energiteknologi finnes allerede i dag – i solcellepanaler – og at kostnadene er uunngåelig og jevnt på vei nedover.- Kostnadsutviklingen i sol­energi er den samme som i digitalkameraer, internettbåndbredde og de første masseproduserte bilene. Når du ser på utviklingen i kostnadskurven, kan du estimere når kostnaden av solkraft kombinert med kraftlagring kommer til å utkonkurrere alt annet, sier han til avisen.- Det handler kun om elementære økonomiske motiver – at folk vil velge den billigste strømkilden. Det er uunngåelig, og det vil skje en gang mellom 2025 og 2030, påpeker han, og tror også elbiler går forbi bensin- og dieselbiler i både ytelse og pris innen 2030.Professor Olav Bjarte Fosso leder NTNUs energisatsing. Han er langt på vei enig med Seba, og tror at kostnadene skal ned.- Det jeg imidlertid må si meg uenig i, er tidshorisonten. Det er nok altfor optimistisk at dette skal skje innenfor den tidshorisonten som her angis. Da måtte det virkelig komme en «disruptiv teknologi». Slike trender som nevnes her, vil ofte flate ut før det eventuelt gjøres et gjennombrudd som kommer på en ny linje, sier han til DN.

solenergi
tony seba
olav bjarte fosso
ntnu