<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

KrF om skatteparadis-saken: – En skam for DNB

Det er skammelig at DNB har hjulpet kunder til å opprette selskap i skatteparadiser, sier Hans Olav Syversen (KrF), leder i finanskomiteen. Han får støtte fra SV, som kaller det «fullstendig uakseptabelt».

    Publisert 4. apr. 2016 kl. 06.08
    Oppdatert 4. apr. 2016 klokken 06.11
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 332 ord
    Hans Olav Syversen. Foto: Scanpix

    – Det er en skam å se at DNB, av alle, har brukt så mye krefter på å få kunder til aktivt å bruke skatteparadiser. Formålet med slike etableringer er hemmelighold og å unndra skatt fra land der virksomheten egentlig drives, sier Syversen til NTB.DNBs datterselskap DNB Luxembourg bisto i perioden 2006-2010 rundt 40 kunder med å opprette selskap på Seychellene, en øygruppe nord for Madagaskar.– Skatteparadis er en trussel mot velfungerende samfunn der alle bidrar. Norge som land arbeidet aktivt, bla i OECD, for å komme dette til livs, men vi har åpenbart en delvis statseid bank som motspiller. Det er dypt beklagelig, sier Syversen videre.Hjelp under finanskrisenSVs Snorre Valen reagerer sterkt på at DNB har bidratt til å formidle kunder til skatteparadis.– I samme periode som staten stilte opp med «gullkortet» for å hjelpe banker som DNB gjennom finanskrisen, satte banken opp kundeforhold i skatteparadis slik at penger kunne skippes ut av landet. Det er fullstendig uakseptabelt, sier Valen, som krever handling umiddelbart.Flere tiltakHan mener mye kan gjøres i forhandlingene om skattereform allerede denne uken. SV har flere forslag til tiltak.– At alle statseide selskaper og fond trekkes ut av skatteparadis, herunder oljefondet, Norfund, Statoil og Telenor. Selskapsadvokaters taushetsplikt må også begrenses i spørsmål om bevisst skatteunndragelse, sier Valen.I tillegg mener SV at det blant annet er nødvendig med et åpenhetskrav om skatteopplysninger i aksjonærregisteret og anbudsregler som gjør det mulig å velge bort leverandører som ikke er åpne om eierforhold.Ap: – Lite tillitvekkende å beklage nåArbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen sier til NTB at hun også er svært skuffet over DNB.– Selskapet har helt bevisst lagt til rette for skatteunndragelse. Jeg syns også det er påfallende og lite tillitvekkende at de velger å legge seg flate når avsløringene er et faktum og kjent i offentlighet, sier Marthinsen.Marianne Marthinsen understreker at det er politikernes oppgave å sørge for at lovverket er oppdatert.– Derfor har vi lagt fram et krav om en offentlig utredning av hele lovverket, sier hun til NTB.