LO-topp truer med streik i Expert

Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes sier til VG at de vil ta Expert ut i streik hvis selskapet ikke snur og beholder tariffavtalen.

– Denne saken ender i mekling, men hvis Expert ikke snur, går vi til streik. Hvilke butikker som vil bli tatt ut, er ikke avklart. Vi håper i det lengste at de tenker seg om og snur, sier Handel- og Kontor-lederen til VG.Varselet kommer etter at elektrokjeden Expert sa opp tariffavtalen med Handel og Kontor i LO fra 1. april. Kjeden meldte seg ut av arbeidsgiverforeningen Virke i vinter.Expert vil innføre et nytt lønnssystem med bonusordninger, og ikke lenger utbetale tillegg for helg- og kveldsjobbing.– En eventuell streik vil vi forholde oss til når det kommer, sier administrerende direktør Ronny Blomseth i Expert AS til VG.Han sier de opplever at Handel og Kontor sprer frykt og sier at alle deres ansatte tjener bedre enn tariffavtalen.– Vi har ikke råd til både å betale bonus og alle ulempetilleggene. Vi prioriterer bonus, fordi vi opplever at det motiver de ansatte. Det betyr også at kundene får bedre service, sier han.SV og Rødt vil boikotteSamtidig ber SV og Rødt folk la være å handle hos Expert så lenge butikkjeden motarbeider tariffavtale.– Jeg vil oppfordre til at folk slutter å kjøpe hos Expert. Det er mange andre folk kan kjøpe det samme fra, som har gode ordninger for sine ansatte, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV) til Klassekampen.Han reagerer på at Expert har sagt opp den nasjonale tariffavtalen med LO-forbundet Handel og Kontor (HK).– Om det ikke kommer voldsomme reaksjoner fra fagbevegelse, folk og politikere, kan dette være begynnelsen på en bølge, sier Fylkesnes.Også Rødt-leder Bjørnar Moxnes ber folk handle andre steder.– Jeg synes det er flott om folk boikotter Expert, men dessverre har jeg liten tro på effekten. Fagbevegelsen og venstresida må omstille oss til en ny virkelighet, der arbeidsgiverne vil ha vekk tariffavtaler. Det eneste som kan stanse dette er en motoffensiv fra fagbevegelsen, sier han.Elektrokjeden sa opp tariffavtalen med Handel og Kontor i LO fra 1. april. Kjeden meldte seg ut av arbeidsgiverforeningen Virke i vinter.– Det er ingen konkurrenter i vår bransje som har en kollektiv tariffavtale. Det vi gjør er en normalisering, sier HR-leder i Expert Norge, Morten Hovland, til avisen. (©NTB)(©