Oljefondet har nær 200 milliarder kroner i skatteparadiser

Oljefondet har plassert nærmere 200 milliarder kroner i stater med svært lavt skattenivå. Flere partier på Stortinget er nå på gli i spørsmålet om å trekke fondet ut av skatteparadiser.

Yngve Slyngstad la fram tall for Statens Pensjonsfond, Utland
Næringsliv

En gjennomgang Klassekampen har gjort av oljefondets portefølje viser at 197,6 milliarder kroner er plassert i små stater med svært lavt skattenivå.SV, Venstre, MDG og Senterpartiet stemte i fjor for et forslag som skulle «sikre at Statens pensjonsfond utland ikke benytter seg av skatteparadis i sin virksomhet», men forslaget fikk ikke flertall. Etter det avisen erfarer, er stemningen på vei til å snu, og et lignende forslag vil få flertall når meldingen om oljefondet skal behandles i Stortinget denne våren. Både KrF og Arbeiderpartiet antyder at de er åpne for å snu i saken.– Vi er villige til å ta diskusjonen. Ap har en tradisjon for å arbeide skrittvis i disse spørsmålene. I fjor tok vi oljefondet ut av kull. Det er helt åpenbart at de store sakene vi nå ser aktualiserer denne diskusjonen, sier Aps finanspolitiske talskvinne Marianne Martinsen.Saken har blitt aktualisert etter at Aftenposten søndag avslørte hvordan DNB har hjulpet kunder med å opprette selskaper i skatteparadiser. Avsløringen er del av sakskomplekset Panama Papers, som blant annet viser hvordan statsledere, kongelige, idrettsstjerner og kriminelle skjuler penger i skatteparadiser.

skatteparadiser
oljefondet
marianne marthinsen
ap
Nyheter
Næringsliv