Statsledere og politikere skjuler milliarder

Den russiske presidenten Vladimir Putins nærmeste venner skal skjule store pengebeløp i et nettverk av selskaper i skatteparadiser.

En rekke tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter skjuler store verdier i skatteparadiser, viser dokumenter lekket fra det Panama-baserte advokatfirmaet Mossack Fonseca.En internasjonal gruppe gravejournalister har avdekket saken.Prosjektet avslører blant annet at minst tolv tidligere og nåværende kongelige, statsministere og presidenter har verdier i skatteparadiser, inkludert statsminister Sigmundur Gunnlaugsson på Island, kong Salman i Saudi-Arabia og Aserbajdsjans førstefamilie, skriver Aftenposten.Putins vennerDen russiske presidenten Vladimir Putins nærmeste venner skjuler store pengebeløp i et nettverk av selskaper i skatteparadiser, ifølge en rekke medier som har samarbeidet om saken.Avsløringen dreier seg om hvordan mektige personer fra en rekke land bruker skatteparadiser til å skjule penger. Kretsen rundt Putin skal ha skjult summer tilsvarende flere milliarder kroner.«Edderkoppen» i dette nettverket skal være musikeren Sergej Roldugin, som er en nær venn av den russiske presidenten.Opplysningene om skatteparadisene stammer fra 11,5 millioner dokumenter som er lekket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, som har base i Panama. Tyske Süddeutsche Zeitung, International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), Aftenposten i Norge og over hundre andre medier har samarbeidet om avsløringen.(©NTB)