Statsoverhoder og kongelige skjuler milliarder

Statsledere, kongelige, idrettsstjerner og kriminelle over hele verden skjuler penger i skatteparadiser, viser lekkede dokumenter. DNB angrer på at banken har hjulpet rike kunder å opprette kontoer i skatteparadiser.

En rekke av verdens mektigste mennesker navngis som brukere av skatteparadis-selskaper i materialet som er lekket fra et advokatfirma med base i Panama.Avsløringer basert på de over 11 millioner dokumentene ble søndag offentliggjort av tyske Süddeutsche Zeitung , Aftenposten og over hundre andre medieorganisasjoner i en rekke land.Én av bankene som har bidratt til opprettelsen av selskaper i skatteparadiser for norske kunder, er DNB.– Det burde vi ikke gjort, sier konsernsjef Rune Bjerke til Aftenposten.I dokumentene navngis nære venner av Russlands president Vladimir Putin, Islands statsminister Sigmundur Gunnlaugsson, kong Salman av Saudi-Arabia og fotballstjernen Lionel Messi som brukere av denne typen omstridte selskaper.– Vanlig med kriminalitetLekkasjen fra advokatfirmaet Mossack Fonseca beskrives som tidenes største, og nesten 400 journalister har jobbet med å granske dokumentene.De ble først gitt til Süddeutsche Zeitung i fjor av en ikke navngitt kilde. Materialet, som har fått navnet Panama Papers, ble senere delt med stiftelsen International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) og en lang rekke andre medieorganisasjoner.At land med svært lav skatt brukes til å gjemme unna penger, er knapt noen nyhet. Men de lekkede dokumentene viser konkret hvordan dette er blitt gjort av mektige og kjente personer over en periode på flere tiår.– Disse funnene viser hvor dypt inngrodd skadelig praksis og kriminalitet er i denne bransjen, sier økonom Gabriel Zucman ved Berkley-universitetet i USA til ICIJ.Putins musikervennNære venner og allierte av Vladimir Putin har gjemt unna et beløp tilsvarende flere milliarder kroner i skatteparadiser, ifølge mediene som har gransket dokumentene.«Edderkoppen» i dette nettverket skal være musikeren Sergej Roldugin, som er en nær venn av den russiske presidenten.Roldugin har ikke svart på spørsmål om saken, og en talsmann for Putin antyder at hele avsløringen er et forsøk på å sverte den russiske presidenten.Samtidig er reaksjonene sterke på Island etter avsløringen av at statsminister Sigmundur Gunnlaugsson og hans kone har hatt et selskap registrert på De britiske jomfruøyene. Til tross for at selskapet har hatt store økonomiske krav mot de kollapsede islandske bankene, har Gunnlaugsson aldri fortalt om det.Mandag er det varslet demonstrasjoner foran Alltinget i Reykjavik med krav om statsministerens avgang.Advokatene nekter skyldI de lekkede dokumentene er over 200 nordmenn nevnt, i tillegg til Ukrainas president Petro Porosjenko og medlemmer av familien til Syrias president Bashar al-Assad.Til sammen knyttes 140 statsoverhoder, politikere, embetsmenn, samfunnstopper og personer som står dem nær, til ulike skatteparadiser. Advokatfirmaet Mossack Fonseca skal ha spesialisert seg på å opprette og administrere selskaper i skatteparadiser, men avviser selv å ha gjort noe galt.– Vi tilbyr ingen løsninger som har til formål å skjule ulovlige handlinger, som skatteunndragelse, sier firmaet i en uttalelse.Konsernsjef Rune Bjerke i DNB mener på sin side at banken ikke burde bidratt til opprettelse av selskaper i skatteparadiser – selv om dette var lovlig. Bankens datterselskap DNB Luxembourg sluttet med praksisen i 2010.