Trønder vil lage fiskefôr av insektlarver

En gründer i Bjugn vil dyrke fram 25.000 tonn tropiske insektlarver hvert år for å bruke dem som ingrediens i laksefôr.

Publisert 16. april 2016 kl. 08.49
Oppdatert 18. april 2016 klokken 11.05
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 137 ord
Målet er å tilføre mer protein i fôret, og larvene kan erstatte fiskemel, skriver . Knut Botngård vil tilby et mel laget av tørkede og oppkvernede larver fra det tropiske insektet svart soldatflue.– I Europa er det stor produksjon av insektlarver som tilsettes kjæledyrfôr. Forskning både i Norge og utlandet viser at insektmel er godt egnet som ingrediens i fôret, sier Botngård. Han mener han kan dyrke frem 25.000 tonn larver per år i temperaturstyrte rom, men det er ennå et stykke fram til å realisere ideen. En investeringsbeslutning er ventet først til neste år, og foreløpig har verken EU eller Norge åpnet for å bruke ingredienser fra insekter i fiskefôr.– Oppdrettsnæringen og fôr-industrien leter etter nye kilder som kan tilføre fiskefôret protein og marint omega-3. Insektlarver kan gi laksen noen av næringsstoffene den trenger, sier Botngård.