Regjeringen vil ha flere private arbeidsplasser på Svalbard

Regjeringen må komme med mer enn løfter om private arbeidsplasser på Svalbard. Lokalstyret forventer signaler om infrastrukturløft.

Næringsliv

– At regjeringen ønsker flere private bedrifter, er positivt. Men privat næringsliv er ikke noe nytt på Svalbard, påpeker lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).Da Store Norske ble delt og virksomheter skilt ut på 90-tallet, ble det klart at Svalbard måtte få privat næringsliv for å ta del i verdiskapningen, sier han til NTB.– Private har hatt en fantastisk vekst siden 2000, så dette representerer ikke noe nytt.Annen virksomhetTil NRK sier statssekretær Gjermund Hagesæter (Frp) i Justisdepartementet at stortingsmeldingen som kommer onsdag vil vise at regjeringen nå vil legge til rette for annen virksomhet enn kull på Svalbard.– Vi har fått Innovasjon Norge til Longyearbyen, noe som er viktig for å få private arbeidsplasser. Vi ønsker å fortsette et stabilt og lavt skattenivå på Svalbard, og vi vil også vurdere noen få statlige arbeidsplasser i Longyearbyen, sier Hagesæter.PilartenkningFlere hundre har mistet jobben i det statlige kullselskapet Store Norske, og framtiden er usikker for videre kulldrift, som sammen med turisme og forskning har vært de tre pilarene Svalbard-samfunnet er bygd på.– Jeg håper man bryter ned denne pilartenkningen og viser tydelig at man ønsker et robust mangfold. En syklisk kullvirksomhet har ikke noen framtid. Jeg håper de gir bedre rammer og vekstmuligheter for utdanning og forskning og for bærekraftig turisme, sier Arild Olsen.OmleggingStortingsrepresentant Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne mener at svalbardmeldingen må være en polarvariant av det grønne skiftet regjeringen snakker om.– Det grønne skiftet bør komme først der klimaeffektene er størst –  det er på Svalbard. Svalbard-meldingen må sette et endelig punktum for kullepoken. Det haster særlig å starte omlegging til en fornybar energiforsyning, sier Hansson.

svalbard
Nyheter
Politikk
Næringsliv